Millaisia ovat kertaviritteiset airsoft-aseet ja mihin niitä käytetään?

 

Kun puhutaan airsoft-aseista, tulevat vastaan yleensä melko nopeasti airsoft-aseiden eri tyypit. Näistä tyypeistä kertaviritteiset airsoft-aseet ovat yleisiä ja niitä on saatavana monen hintaisina.

Millaisia osia löytyy kertaviritteisestä airsoft-aseesta ja miten tällainen ase viritetään?

Kertaviritteisestä airsoft-aseesta löytyy liipaisinkoneisto, jousi, mäntä, sylinteri sekä piippu. Tällainen ase tulee virittää käsin siten, että aseen virityskahvaa vedetään käsin taaksepäin. Joissakin aseissa on virityskahvan sijaan luisti. Kun luistia tai virityskahvaa vedetään taaksepäin, aseen jousi menee kasaan männän jäädessä taka-asentoon. Tämän jälkeen luisti tai virityskahva tulee päästää eteen, jotta aseen lippaassa oleva kuula pääsee siirtymään sen piippuun. Näiden toimenpiteiden jälkeen ase voidaan laukaista liipaisinta vetämällä. Laukaisun jälkeen kuula pääsee lähtemään piipusta liikkeelle.

Missä kertaviritteisiä airsoft-aseita valmistetaan ja mitä ne maksavat?

Kertaviritteisiä airsoft-aseita, joiden lempinimenä käytetään nimeä ”vemppu”, valmistetaan monissa maissa. Esimerkiksi Taivan, Japani ja Kiina ovat tyypillisiä vemppujen valmistajamaita. Kun puhutaan vemppujen hinnoista, on hintahaitari erityisen laaja. Vemppu onkin mahdollista hankkia monenlaisella budjetilla. Kertaviritteinen pistooli lähtee kaupasta uuteen kotiin tyypillisesti noin 10-80 euron hinnalla, kun taas kertaviritteinen airsoft-konepistooli verottaa kukkaroa tyypillisesti noin 20-120 euron verran. Kertaviritteisestä rynnäkkökivääristä joutuu tavallisesti maksamaan noin 80-200 euroa ja haulikosta noin 20-100 euroa.

Edellä mainitut edustavat kertaviritteisten aseiden edullisempaa hintaluokkaa – pulttilukkoisista tarkkuuskivääreistä voi nimittäin joutua maksamaan jopa 1 000 euroa, vaikkakin niitäkin voi löytää jo noin 300 eurollakin. Kun näihin aseisiin hankitaan vielä viritysosia, nousee aseen hinta helposti tuhansiinkin euroihin. Lisäksi tarkkuuskiväärissä käytetään tavallisesti erillistä kiikaritähtäintä, minkä hankkiminen nostaa aseen hintaa. Myös kiikaritähtäinten hinnoissa esiintyy suurta vaihtelua niiden ominaisuuksien sekä laadun mukaan.

Kuinka tehokkaita kertaviritteiset airsoft-aseet ovat?

Kun puhutaan kaikista kalleimmista kertaviritteisistä airsoft-aseista, puhutaan samalla myös yllättävän tehokkaista aseista, joihin on lisäksi saatavilla myös monia lisäosia, joilla aseen tehokkuutta voidaan entisestään parantaa. Tällaisia lisäosia ovat esimerkiksi tavallista jäykemmät jouset, lasertähtäimet, jousenohjaimet, liipaisinkoneistot sekä erilaiset valot. Tarkkuuspiippu on tavallista piippua tiiviimpi ja sen ansiosta kuulan lähtee liikkeelle tavallista kovemmalla paineella.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos aseessa käytetään lisäosia aseen tehon parantamiseksi, saatetaan samalla olla myös tilanteessa, jossa aseeseen pitää hankkia erilaisia vahvistusosia, jotta se kestää näiden lisäosien käyttämisen. Esimerkiksi iskuvoima saattaa olla tällaisten vahvistusosien asentamisen myötä niin kova, että ilman asianmukaista vahvistusosaa ase saattaa olla vaarassa rikkoutua. Jos haluat virittää omaa airsoft-asettasi, vaatii tämä tietysti rahaa; esimerkiksi tarkkuuskiväärin raskaisiin virityksiin on hyvä varata rahaa useampi satanen, arviolta jopa noin 700 euron verran.

Kertaviritteisten airsoft-aseiden lisäksi tarjolla on myös sähköviritteisiä ja kaasutoimisia airsoft-aseita

Kertaviritteiset airsoft-aseet eivät ole suinkaan ainoa vaihtoehto harkitessasi oman airsoft-aseen hankkimista. Tarjolla on nimittäin myös sähköviritteisiä aseita sekä kaasulla toimivia airsoft-aseita. Sähköviritteisiä airsoft-aseita kutsutaan usein sähköaseiksi ja ne toimivat akulla. Tällaisia aseita käytetään usein pelikäytössä. Kaasutoimisia aseita kutsutaan myös kaasuaseiksi ja ne voidaan luokitella kahteen kategoriaan, jotka ovat GBB ja NBB. Nämä aseet toimivat kaasumännän avulla ja niiden lippaasta löytyy yleensä kaasusäiliö. Tarjolla on niin kaasulla toimivia pistooleita, konekiväärejä, konepistooleja kuin tarkkuuskivääreitäkin.