Millainen on airsoft-aseharrastukseen liittyvä lainsäädäntö?

 

Ennen airsoft-aseharrastuksen aloittamista on hyvä tutustua airsoft-aseharrastukseen liittyvään lainsäädäntöön. Tiedätkö esimerkiksi minkä ikäinen saa ostaa airsoft-aseita ja tarvitaanko lajin harrastamiseen erityisiä lupia? Jos et tiedä, älä huoli – tälle sivulle on koottu tietoa lajin harrastamiseen liittyvän lainsäädännön perusseikoista. Näillä tiedoilla pääset hyvin alkuun uuden harrastuksesi parissa.

Kuka voi ostaa airsoft-aseen tai airsoft-tarvikkeita

Jos olet täysi-ikäinen, sinulla on oikeus ostaa sekä airsoft-aseita että muita harrastuksessa tarvittavia tarvikkeita. Tällaisten aseiden myyminen on kuitenkin kiellettyä alle 18-vuotiaan henkilön osalta, ellei kyseisen henkilön huoltaja ole antanut tähän suostumustaan. Myös airsoft-aseen luovuttaminen pysyvästi alaikäiselle henkilölle on lain mukaan kiellettyä, ellei lapsen tai nuoren huoltaja ole antanut tähän suostumustaan. Airsoft-aseiden myynnistä ja pysyvästä luovuttamisesta säädetään järjestyslain kolmannen kuvun 11 pykälässä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos alaikäinen haluaa ostaa airsoft-aseen, tulee hänellä olla huoltaja mukana tai ellei huoltaja ole mukana, tulee hänellä olla luotettava todistus siitä, että huoltaja on antanut suostumuksensa airsoft-aseen ostoon. Itsenäisesti alaikäinen henkilö ei saa airsoft-asetta ostaa.

Miten lainsäädäntö suhteutuu airsoft-aseisiin julkisilla paikoilla?

Entäpä miten airsoft-aseiden kanssa sitten tulisi käyttäytyä ollessasi julkisilla paikoilla? Ensinnäkin on tärkeää, että kuljetat aseesi katseilta piilossa ollessasi julkisilla paikoilla. Toiseksi tulee ottaa huomioon, ettei airsoft-aseita edes saisi kuljettaa tällaisilla paikoilla, ellei sinulla ole tähän erityisen painavaa syytä. Syyn aseen kuljetukselle täytyy olla sekä hyväksyttävä että perusteltu. Ellet tiedä, mitkä kaikki paikat lasketaan julkisiksi ja yleisiksi, kannattaa tutustua järjestyslain ensimmäisen luvun toiseen pykälään.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, ettei airsoft-aseita saa pitää esillä kuin omassa kodissa, luvan saaneilla pelialueilla sekä aseita myyvissä liikkeissä. Kannattaakin huomioida, että jopa joidenkin airsoft-pelialueiden parkkipaikat saattavat sijaita julkisella alueella tai julkisen alueen vieressä. Jos olet tällaisella parkkipaikalla, tulee sinun siis pitää aseesi piilossa, kunnes pääset varsinaiselle pelialueelle.

Mikä on paras tapa kuljettaa airsoft-asetta?

Myös airsoft-aseelle paras kuljetuspakkaus on aselaukku. Ellet kuitenkaan omista aselaukkua, voi asetta kuljettaa esimerkiksi sen myyntipakkauksessa tai jossakin muussa säilytyspussissa. Yleisesti suositellaan, että asetta pitäisi kuljettaa säilytyspussissa siten, ettei sen muoto paljasta selkeästi, että kyseessä on ase. Jos asetta kuljetetaan myyntipakkauksessa, on hyvä poistaa pakkauksesta siinä mahdollisesti alun perin olleet kuvat kyseisestä aseesta.

Millaisissa paikoissa on mahdollista harrastaa airsoftia?

On hyvä muistaa, ettei airsoft kuulu jokamiehenoikeuksiin. Et voi siis harrastaa airsoftia missä tahansa, vaan sinulla tulee aina olla lupa maanomistajalta. Julkisilla paikoilla ei voi pelata airsoft-pelejä. Näin ollen esimerkiksi puistot eivät sovellu niiden pelaamiseen. Jos aiot järjestää airsoft-pelin tai -tapatuman, tulee tästä tehdä ilmoitus viranomaisille. Näin vältytään monilta turhanpäiväisiltä hälytyksiltä, joita aseiden näkeminen saattaa ilman viranomaisille tehtyä ilmoitusta aiheuttaa.