Sotilaita silhuetteina hiipimässä metsässä.

Ampumaharrastukseen soveltuvat vaatteet

Erilaiset ampuma-aselajit pitävät edelleen pintansa jännittävinä ja kehittävinä harrastuksina. Harrastat sitten airsoftia, perinnepistoolia, kivääriä, ilma-asetta tai paintballia, ulkoilmassa tapahtuvassa ampumaharrastuksessa kannattaa kiinnittää huomiota pukeutumiseen. Sopivat harrastusvaatteet eivät edellytä kalliita investointeja. On kuitenkin tärkeää, että ampumiseen on pyhitetty omat, erilliset vaatteet, jotka suojaavat harrastajaa sekä sään vaihteluilta että mahdollisuuksien mukaan myös loukkaantumisilta. Metsästäjien pukeutumiseen on kiinnitetty erityistä huomiota jo vuosisatoja, koska metsästäjien tuli usein vaania saalista luonnossa tuntikausia säiden armoilla ja tarvittaessa myös maastoutua sekä saaliilta että pedoilta. Jos harrastat jo metsästystä tai jotain muuta ulkoilmatekemistä, kuten retkeilyä, vaellusta, kalastusta, ratsastusta tai vaikka maisemakuvasta, tiedät jo jotain asianmukaisesta ampumaharrastukseen pukeutumisesta. Tärkeintä on olla sonnustautunut tilanteen mukaan ja varautua myös epätodennäköisiin muutoksiin. Tässä kirjoituksessa annamme vinkkejä siihen, mitä ampujan kannattaa panna päälleen.

Suomessa saa varautua kylmään

Jos harrastat ampumaratoja tai paintballia sisällä, ei säästä tietenkään tarvitse huolehtia. Ulkona ampuvat joutuvat miettimään pukeutumistaan huolellisemmin. Suomen luonnossa erityisesti lyhyt lämmin kausi tarkoittaa sitä, että tulet todennäköisesti ampumaan kylmässä ilmassa. Jos et ole juuri harrMies talvivaatteissa lunta parrassa.astanut ulkolajeja, saatat alussa herkästi alipukeutua. Pakkassäässä kauppareissulle riittäväksi todetuissa ulkovaatteissa tulee kylmä, jos vietät samoissa vaatteissa monta tuntia ampuen. Pitkälle pääsee kerrospukeutumisella ja mahdollisesti ulkoilutakin ja -housut hankkimalla. Takki ja housutkin kannattaa hankkia riittävän väljinä, että niiden alle mahtuu lämmittäviä kerroksia. Alusvaatteiden päälle tulisi kylmällä säällä pukea villainen kerrasto, sillä villa on hengittävä materiaali eikä olo siten käy liian tukalaksi. Parhaimmillaan ulkona harrastettava ampumalaji voi olla myös antoisa isän ja pojan yhteinen harrastus, ja miksei äidin ja tyttärenkin. Kun lapset oleskelevat ulkona pitkiä aikoja yhteen menoon, on erityisen tärkeä huolehtia aseturvallisuuden lisäksi heidän pukeutumisestaan. Nuoret lapset on usein fiksu pukea suosiolla ulkoiluhaalariin. Modernit ulkoiluhaalarit eivät riittävän taipuisia myös harrastamiseen.

Mistä harrastusvaatteita löytää?

Ampumaharrastus vaatii siis sopivia vaatteita. Mistä niitä kannattaa sitten lähteä etsimään? Parhaat apajat laadukkaisiin harrastusvaatteisiin ovat yleensä siellä, missä myydään muutenkin ulkoiluvaatteita. Partioaittojen ja urheiluliikkeiden lisäksi on kannattavaa katsastaa Revolution Race ja vastaavat verkkokaupat, niissä on usein monipuoliset valikoimat. Hinnat voivat tosin olla urheiluliikkeissä korkeat, niistä ostetut tuotteet saattava kuitenkin kestää usean talven. Jos haluaa tehdä löytöjä ja kaipaa esimerkiksi airsoftiin tai paintballiin asennetta, ovat armeijan ylijäämätavaraa myyvät liikkeet usein paras ratkaisu. Koska tällaiset vaatteet on suunniteltu asevoimien käyttöön eikä kertakäyttötavaraksi, on ne valmistettu lämmittävyys ja käytettävyys edellä. Lopputuloksena on tyylikkäitä ulkovaatteita, jotka näyttävät vieläpä katu-uskottavilta kuulapelissä. Ampumaharrastaja joutuu kiinnittämään erityistä huomiota käsineisiinsä. Rukkasia ei voi harkitakaan, kun ulkona joutuu käsittelemään asetta ja liipaisinta. Myös laskettelijoille suunnitellut hanskat ovat usein turhan tönkköjä. Parhaat hanskat löydät todennäköisesti kysymällä lähipiirisi metsästäjiltä: heillä on asiasta kokemusta.