Mieleinen harrastus on todella tärkeä asia omalle hyvinvoinnille. Jos etsit harrastusta, jossa saat räiskiä aseilla mielin määrin suhteellisen turvallisesti, niin airsoft saattaa olla juuri sinulle sopiva harrastus. Kerromme tässä artikkelissa, miten pääset aloittamaan airsoft-harrastuksen ja miten voit tutustua esimerkiksi airsoftin sääntöihin sekä käytäntöihin. Luettuasi tämän artikkelin olet toivottavasti jo hieman paremmin perillä airsoftista sekä siitä, mihin kannattaa ottaa yhteyttä halutessasi aloittaa uuden, mielenkiintoisen harrastuksen, josta ei puutu vauhtia ja jännitystä.
Airsoft-harrastus kannattaa aloittaa liittymällä lähialueen yhdistykseen
Parhaiten airsoft-harrastuksessa pääsee eteenpäin, kun liittyy lähialueen airsoft-yhdistykseen. Esimerkiksi Lahdesta löytyy Lahti Airsoft Ry -niminen yhdistys, joka kokoaa yhteen lajista kiinnostuneet harrastajat. Harrastus sopii hyvin myös lapsille ja teineille. Harrastukseen sopivia rentoja vaatteita kannattaa katsastaa vaikkapa Kids Brand Store -liikkeestä, jonka valikoimat ovat erittäin monipuoliset. Parhaimmillaan airsoft toimii koko perheen yhteisenä harrastuksena taikka keinona, jolla teini saa purkaa pahimmat angstit sallitulla tavalla. Lapsen tai nuoren liittyessä airsoft-yhdistyksen jäseneksi tulee kuitenkin muistaa, että alaikäinen tarvitsee huoltajan suostumuksen liittyäkseen yhdistykseen.
Millaisia sääntöjä airsoftiin liittyy?
Eri peleihin liittyy yleensä erilaisia sääntöjä ja kannattaakin aina peliin saapuessa tarkistaa kyseisessä pelissä ja pelipaikassa noudatettavat säännöt. Yleinen hyvä ohje kuitenkin on, että pelipaikalle tulee saapua ajoissa. Myöhästyminen ei ole hyvien tapojen mukaista ja voi pahimmillaan laittaa koko pelijärjestelyt sekasorron valtaan. Yleensä on hyvä ilmoittautua pelinjohdolle, kun saapuu pelipaikalle.
Peleissä käytetään suojalaseja. On tärkeää, että suojalasit ja maskit ovat yleisesti hyväksyttyä mallia. Pelialueella on aina pidettävä suojalaseja. Alle 18-vuotiaat eivät saa käyttää sankalaseja, vaan heillä tulee olla suojaimet, jotka on varustettu hihnalla.
Vaikka pelaaminen onkin suhteellisen turvallista, saattaa pelin aikana tästä huolimatta syntyä vaaratilanteita. Onkin tärkeää sopia etukäteen, miten vaaratilanteissa toimitaan ja miten peli esimerkiksi keskeytetään. Tällaisessa tilanteessa voidaan käyttää esimerkiksi komentoa “Peli seis!”, mutta on tärkeää sopia pelin keskeyttämiseen liittyvistä toiminnoista tarkasti etukäteen, jotta jokainen pelaaja tietää, miten tällaisissa tilanteissa tulee toimia. Vaaratilanne saattaa syntyä esimerkiksi pelaajan lasien hajotessa tai pudotessa päästä. Pelaaja saattaa myös loukkaantua kesken pelin ja tarvitsee apua päästäkseen pois pelialueelta. Pelialueelle saattaa myös tupsahtaa sivullinen, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteen. On myös tärkeää sopia etukäteen, miten peliä jatketaan vaaratilanteen laukeamisen jälkeen.
Pelaajan on myös tärkeää tietää, miten osuman ilmaisu tapahtuu pelin aikana ja mitkä osumat lasketaan osumiksi. Toisinaan vastaan voi tulla epäselviä riitatilanteita siitä, onko pelaajaan osunut vai ei. Tällöin on parasta turvautua omaan maalaisjärkeen taikka jättää tilanne pelinjohdon ratkaistavaksi. Liiallinen jankkaaminen ei ole pelin hengen mukaista ja voi viedä innon koko pelistä.
Yleensä peleissä käytetään haavoittumissääntöä ja pelaajan onkin tärkeää tietää, miten haavoittuessa tulee toimia. Myös muiden pelaajien tulee tietää, miten haavoittuneisiin pelaajiin tulee suhtautua.
Nämä ja monet muut säännöt opit parhaiten liittymällä airsoft-yhdistykseen pelaamaan muiden lajista kiinnostuneiden kanssa. Parhaiten airsoftia oppii itse kokeilemalla ja se on laji, joka imaisee harrastajan iästä riippumatta helposti mukaansa. Airsoft on aivan erinomainen mahdollisuus irtiottoon arjesta!