Monien mielestä juhlat ovat nykyään ennen kaikkea elämyksiä, joita muistellaan vielä vuosienkin päästä. Yksi keino saavuttaa tämä on huolehtia siitä, että juhlissa on jotain jännittävää toimintaa, josta suurimmalla osalla ei ole mitään aikaisempaa kokemusta.
Airsoft, eli tuttavallisemmin softaus, tarkoittaa kuula-aseilla toteutettavaa ammuntaa, jossa yleensä soditaan kahden joukkueen voimin. Kuulat on täytetty väriaineella, joka indikoi osumaa, ja säännössä sovitaan etukäteen, miten pelaajat karsivat toisiaan pois tiimistä osumien perusteella. Softaus on tuttua varsinkin niille, jotka ovat käyneet armeijassa ja osallistuneet loppusotaan.
Omia softausvälineitä ei tarvitse olla mukana, vaan Suomesta löytyy kymmeniä järjestöjä ja jopa yrityksiä, jotka vuokraavat radan ja tarvittavat välineet esimerkiksi polttareihin tai tyhy-päiville tulleelle porukalle. Näin ollen softauksen kustannuksetkin pysyvät alhaisina ja yhdeltä henkilöltä ei kanneta kuin ehkä 50 euron kertamaksu, johon sisältyy kaikki oleellinen.
Mitä mukaan ensikertalaisella?
Mikäli on tarkoitus osallistua johonkin muuhun tilaisuuteen vielä samana iltana, kannattaa pakata mukaan niin sanotusti uhrivaatteet, eli jotain sellaista, joka saa vahingossa likaantua. Syksyllä kaunis ja säväyttävä Halloween asu kannattaa jättää myöhemmäksi iltaan, ettei se mene likaiseksi ennen juhlia. Tällaisen näyttävän asun kanssa ei myöskään voi softata, koska se on turvallisuusriski. Radalle kannattaa ottaa mukaan vähän vuodenajasta riippuen joko pitkä- tai lyhythihainen paita sekä verkkarit. Kengiksi kelpaavat niin saappaat kuin lenkkaritkin; riippuu siitä, paljonko ajattelit juosta radalla.
Vettä kannattaa varata niin janojuomaksi kuin maalin pesuun. Lisäksi pieni pyyhe voi olla ihan hyvä ottaa mukaan. Mikäli sinulla on kasvot peittävä maski tai hyvät suojalasit, kannattaa nekin ottaa mukaan. Hammassuojat eivät ole Suomessa pakolliset, mutta ihan tarpeelliset, jos olet huolissasi purukalustostasi vaikkapa kaatumisen yhteydessä. Erilaiset korut ja riippuvat vaatteet kannattaa jättää pois, sillä ne ovat tiellä ja potentiaalisesti vaarallisia takertuessaan johonkin.
Softauksen järjestävällä taholla on kaikki tarpeellinen ihan päälimmäiseksi kerrokseksi – eli tarvittavat suojat ja kypärä. Nämä muistuttavat sekä rakenteeltaan että väritykseltään puolustusvoimia.
Softauksen perussäännöt
Softauksen säännöt riippuvat loppupeleissä siitä, mitä on sovittu ennalta. Taistelua voi käydä monella eri tapaa ja tähän vaikuttaa se, paljonko on porukkaa ja kuinka innokkaita osallistujat ovat. Myös välineiden saatavuus pitää ottaa huomioon.
Pelien kulkuun vaikuttaa myös se, ollaanko sisällä vai ulkona. Sisällä pelataan niin sanottua CQB-peliä, jossa on paljon erilaisia piilopaikkoja ja itse juoksemista on melko vähän. Ulkona voidaan sen sijaan pelata vähän ronskimpaa versiota vaikkapa lipunryöstöstä, jossa tempo on nopeampi ja hiki virtaa takuulla.